PRAKTIJK VOORBEELDEN

Zwemparadijs de Zwoer

De rust herstellen en de bedrijfsvoering onder controle brengen. Dat was de opdracht die Mark Vijfschaft van de beheersstichting van het zwemparadijs kreeg. Na anderhalf jaar is dat proces succesvol afgesloten met het keurmerk ‘Veilig en Schoon’. In de laatste maanden van de opdracht is De Zwoer voorbereid voor een soepele opdracht aan een nieuwe exploitant.


Verlenging exploitatie overeenkomst

De gemeente Heemstede zocht ondersteuning bij de onderhandelingen over de verlenging van een exploitatie overeenkomst. Belangrijk daarbij waren kennis van de markt en de speelruimte voor de gemeente.
In de voorbereiding van de eigenlijke onderhandeling kweekte Mark Vijfschaft begrip voor de positie, belangen en mogelijkheden van de andere partij. Het resultaat is een verlengde overeenkomst waar beide partijen tevreden mee zijn.


Vier zwembaden in één gemeente

Vier zwembaden telt de gemeente Moerdijk als Mark Vijfschaft er in 2015 aan de slag gaat. De bewoners van de fusiegemeente zijn erg aan hun eigen bad gehecht. Exploitatie van de zwembaden is ingewikkeld, ook al vanwege de leeftijd van de accommodaties. Mark adviseert het college en dient als expert voor alle betrokken partijen. Vrijwilligers helpen om twee van de vier baden te exploiteren. De andere twee worden middels een aanbesteding bij een marktpartij ondergebracht.


Gestructureerde aanpak brengt partijen bij elkaar

Een zwembad heeft een groot aantal stakeholders waardoor de exploitatie een ingewikkeld proces is. In de gemeente Montferland vertaalden botsende belangen zich in politieke druk. De herstructurering van de exploitatie dreigde daardoor onbeheersbaar te worden. Mark Vijfschaft bracht als onafhankelijk deskundige de partijen bij elkaar. Een gestructureerde aanpak zorgde voor een oplossing waar alle partijen tevreden over zijn.

 


Vrijwilligers gaan het buitenbad runnen

De traditionele exploitatie van het buitenbad was in Ten Boer door noodzakelijke bezuinigingen niet meer mogelijk. Een stichting heeft met hulp van een grote groep vrijwilligers de exploitatie over genomen. De verantwoordelijke wethouder heeft kandidaten voor het stichtingsbestuur geworven. Mark Vijfschaft hielp bij het ontwikkelen van een haalbare oplossing en begeleidde het proces..

 


Oprichting gemeentelijk sportbedrijf

Gemeente De Fryske Marren wilde de exploitatie van het sportcentrum in Joure aanbesteden. Uit onderzoek bleek dat een gemeentelijk sportbedrijf beter bij de doelstellingen van de gemeente past. De gemeente heeft de uitkomsten van het onderzoek over genomen. Het sportbedrijf is vervolgens opgericht door de gemeente en de stichting die het sportcentrum exploiteerde. Mark Vijfschaft begeleidde het hele proces.

 


Breed draagvlak voor aanbesteding

In de voorbereiding van de her-aanbesteding van beheer en exploitatie van sportaccommodaties wilde de gemIn de voorbereiding van de her-aanbesteding van beheer en exploitatie van sportaccommodaties wilde de gemeente Lansingerland leren uit ervaringen van vorige perioden. Door grote betrokkenheid van de gemeentelijke organisatie is het gelukt om uitgangspunten aan te passen en breed draagvlak te creëren voor oplossingen en uitvraag. Daarmee is de basis gelegd voor verbeterd contractbeheer in de jaren na de aanbesteding.


Verzelfstandiging en voorbereiding aanbesteding

Op basis van een advies van Mark Vijfschaft besloot de gemeente Schiedam in 2013 de exploitatie van alle binnensport accommodaties te verzelfstandigen. Een groot schoolbestuur nam de exploitatie van de gymlokalen over. Een commerciële exploitant kreeg het beheer van de sporthallen en zwembaden. In de aanloop naar de verzelfstandiging werden betrokken ambtenaren toegerust voor de eisen van hun nieuwe rol. Daardoor ontstond rust in de organisatie en zijn de doelstellingen van de aanbesteding ruimschoots gehaald.


Ruimte voor sociaal ondernemen in Rotterdam

Impact Hub is een wereldwijd netwerk voor communities en sociale ondernemingen. Zo’n honderd hubs verenigen meer dan 16.000 betalende leden. De Rotterdamse Impact Hub werd een belangrijk onderdeel van de veranderingen in de wijk Middelland. Een nieuwe exploitatie structuur zorgt eerst voor evenwicht, daarna voor groei. Daarmee biedt de organisatie een opstap aan sociale startups en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.


Groot MFC klaar voor nieuwe exploitatie

Voor de gemeente Maasdriel begeleidt Mark Vijfschaft de aanbesteding van de exploitatie van een groot MFC in Kerkdriel. Als interim-directeur bereidt hij daarna de organisatie voor op de overdracht naar de nieuwe exploitant. Daarmee is de weg vrij voor een soepele overdracht aan de nieuwe exploitant.